Vi har alla en drömresa som vi vill göra, och det finns många sätt att finansiera den på. Man kan finansiera sin drömresa med sparade pengar, med lån, eller med stipendier. Eller så kan man göra som Åsa-Marias vänner gjorde. Vart går din drömresa?

Många av oss har en plats som vi drömmer om att besöka. Det kan vara en plats i USA, Japan eller någon helt annanstans, som i Ryssland eller Söderhavet. Ofta går drömresan till ett land långt borta, men det är inte alltid så. En resa kan också vara en drömresa för att den är mycket dyr, eller för att den helt enkelt är krånglig att genomföra. Det finns många länder som det är svårt att få inresevisum till.

Söderhavet och Japan

Söderhavet är ett drömresmål för många, och man vill gärna besöka så många öar som möjligt. Det är dock lättare sagt än gjort att lyckas sätta ihop en sådan resa, till stor del för att det är både dyrt och krångligt. Många av öarna har inte förbindelser med varandra, vare sig via luften eller vattnet, så man måste ofta utgå från Nya Zeeland och ta sig därifrån till Tonga, sedan tillbaka till Nya Zeeland för att ta sig till Bora Bora osv. Mer om att turista i Söderhavet finns att läsa här.

Japan är drömlandet att besöka för många svenskar. Det som lockar är oftast kulturen, men man kan även, som Linda Andersson från Kåge, ha upptäckt landet genom kampsporten. Andersson tävlar i karate för Guldstadens Shotokan Karateklubb, och har varit i Japan flera gånger. Inför den senaste resan sade hon till Norran att hon förutom sparpengar också finansierade sin drömresa med stipendier. Syftet med resan var inte bara att uppleva landet, utan också att träna tillsammans med japaner, och få deras infallsvinklar på hennes karate.

Vännerna betalade drömresanGata i San Fransisco

Göteborgs-posten berättar om Åsa-Maria Nilsson, som ville åka till USA i samband med sin 50-årsdag, eftersom en av hennes söner pluggade där vid tillfället. Tyvärr hade hon inte råd, men hennes väninna Ann-Helen Lehmann fick en idé. Hon skapade en hemlig Facebook-grupp där Åsa-Marias vänner och släktingar tillsammans samlade in pengar. De fick ihop 27 500 kronor, vilket räckte för att hon skulle kunna fira sin födelsedag i San Fransisco tillsammans med sina söner.

Åsa-Marias berättelse visar att det ibland kan vara viktigt att komma iväg vid rätt tillfälle för att drömresan ska bli just en drömresa. Linda Andersson hade kunnat åka till Japan tidigare eller senare, men för Åsa-Maria var det viktigt att komma iväg till USA medan hennes son pluggade där, och i samband med att hon fyllde jämnt. Vad hade hon gjort om hennes vänner inte hade samlat ihop pengar till resan? Det finns troligen inga stipendier att söka för den som befinner sig i Åsa-Marias situation.

En möjlighet hade varit att ta ett lån från zmarta.se. När det är viktigt att resan sker vid ett visst tillfälle kan det vara en bra idé att ta ett lån för att få fram pengar. Det kan t.ex. handla om att få biljetter till ett OS, EM eller VM.