Alondras-parken i LimaDet finns nog mer än en stad som vill göra anspråk på att vara Stilla havets pärla. Men nu är det Lima, huvudstaden i Peru, som har detta smeknamn, och det finns goda skäl för detta.

Lima har hamnat lite i skuggan av andra sydamerikanska metropoler, som Sao Paulo, Santiago, Bogotá och Buenos Aires. Staden förtjänar dock mer uppmärksamhet, eftersom den bjuder på det mesta. Faktum är att själva Lima, förorterna borträknade, är den tredje största staden i Nord- och Sydamerika, efter Sao Paulo och Mexico City.

Lima grundades av conquistadoren Pizarro 18 januari 1535. 16 år senare grundades stadens universitet, San Marcos, som fortfarande bedriver undervisning. Historien är närvarande på många platser i Lima, inte minst i stadens gamla del. Ett kännetecken för Lima är balkongerna, varav många byggdes redan under kolonialtiden. Ett av de mest kända exemplen är Casa de Osambela, som byggdes mellan 1803 och 1807.

Om du funderar på att resa till Peru rekommenderar vi att du läser denna guide, som sammanställts av Finlands utrikesministerium. Det finns vissa saker man bör se upp med som turist i landet, och dessa gås igenom i guiden.