Om man vill komma i riktig julstämning innan jul och vill resa någonstans i Sverige är verkligen Norrköping att rekommendera. Här finns massor av julevenemang att välja mellan och man kan göra allt från att gå på julkonsert med Carola, till att julhandla med Tomten.

13929524-juletid-i-sverige

I Folkbladet kan man läsa att skönsjungande Arja Saijonmaa tar med sig operasångaren Rickard Söderberg på julturné och ett utav stoppen är De Geerhallen i Norrköping. Det är två musikaliska världar som möter varandra när Saijonmaa och Söderberg möts på scenen i en klassisk julkonsert. Ingen av dem har tidigare gjort en julturné så det här blir lite av en premiär och de kommer bland annat uppträda med julklassiker som ”Ave Maria” och ”O’ Helga natt”. Under turnén vill de skapa en förväntansfull och festlig julstämning och det är ingen tvekan om att de kommer ta De Geerhallen och förvandla den till ett riktigt juligt paradis.

Klassisk julmarknad i Färgargården

Den här stämningsfulla julkonserten är inte det enda som är på gång i Norrköping just nu. I december är det en massa juliga evenemang som äger rum. Exempelvis så flyttar tomten in på Färgargården i Norrköping. Han har tagit med sig några av sina nissar och man kommer att ha öppet på Färgargården varje helg fram till julafton. Här ska det bli mysigt både inomhus och utomhus och evenemanget kommer att passa hela familjen. Man kommer bland annat att anordna en gammaldags julmarknad inomhus och utomhus kommer det finnas möjlighet att köpa en gran och grilla korv. De allra minsta barnen kommer dessutom att få lyssna på en nyskriven julsaga som tomtenissarna läser. Det är en väldigt lågmäld julsaga med musik och passar alla yngre barn från och med tre år. Julen i Färgargården är ett helt nytt evenemang som har sin premiär i år och framförallt blev det här väldigt aktuellt när Kolmårdstomten berättade att han skulle flytta sin tomteby. Läs mer.

Julberättelse på Östgötateatern 17953915-jul-stilleben1

På Östgötateatern kommer man också att spela upp en historia med just julen i fokus. Här kan man läsa om historian som handlar om professor Jacobsens familjeliv som pendlar mellan härlig stämning och galenskap. Historian utspelar sig i 1800-talets Köpenhamn och det är Christian Zell som läser tre av humoristen Jacobsens berättelser. Dessa är Mordet på änkeprostinan, Lille Viktor mellan himmel och jord samt Magdas julförberedelser.

Fler juliga evenemang

Dessa event som blivit nämnda är långt ifrån de enda som kommer att gå av stapeln i Norrköping i jul. Det finns mycket i kalendern för både stora och små att göra. Några av de andra saker som man kan hitta på i Norrköping i juletider är:

  • Julkonsert med Carola den 4 december. Hon sjunger låtar från sin helt nya julskiva.
  • Julfirande på Kolmårdens Djurpark med allt från marknad, till sagoland och besök av Tomten.
  • Nordic Light Festival går av stapeln i hela december och Norrköping är pyntat med olika ljuskonstverk.