Lejon-fontän i SingaporeDen lilla ö-republiken Singapore fyller 50 år i år. Det är svårt att tänka sig, när man besöker denna myllrande storstad idag, att det moderna Singapores historia inte sträcker sig längre tillbaka än så.

Singapore omfattar en huvudö, som ofta kallas Singapore-ön, och ett 60-tal mindre öar. Sedan självständigheten 1965 har landytan utökats genom att öarnas yta har utökats.

Ursprungligen var Singapore en del av Malysia, som blev självständigt från Storbritannien 1963. Men skillnaderna mellan öarna i söder och resten av landet blev snabbt för stora, och Singapore blev en självständig stat 1965. Den unga staten hade dock inga naturresurser, så man kan fråga sig hur det kommit att bli en av de stater i världen som har högst BNP.

Det är framför allt genom handel som Singapore har blivit rikt. Numera är också turismen en viktig inkomstkälla. Singapore bjuder på en blandning av kinesiskt, malajiskt och indiskt, vilket märks inte minst i matlagningen. Staden är känd för sina peranakan-restauranger, som blandar kinesiskt och malajiskt.