Brisbane, AustralienSka du resa till Australien under året? Då kommer du kanske att kunna betala med Bitcoin. Brisbanes flygplats tillåter nu flera kryptovalutor som betalningsmedel.

Australien ligger långt framme när det gäller användning av kryptovaluta och blockchain. Australian Securities Exchange kommer att bli den första börsen i världen som använder blockchain-teknik för att verifiera överföringar. Flygplatsen i Brisbane, nästan mitt på landets östkust, som är landets tredje största, har inlett ett samarbete med betalsystemet TravelbyBit. Det innebär att den som besöker flygplatsen kan betala med någon av följande kryptovalutor:

  • Bitcoin
  • Ether
  • Dash

– Många av dem som har investerat i kryptovalut är också personer som ofta reser internationellt. Därför känns det logiskt för oss att erbjuda möjligheten att även använda kryptovalutor i våra terminaler, säger Roel Hellemons på Brisbane Airport.

Ska du besöka flygplatsen kan det alltså vara en bra idé att växla till dig Bitcoins. Det kan du göra på https://bt.cx/sv/.

Framgångar och bakslag för Bitcoin

Som alltid när det gäller Bitcoin, och för all del också när det gäller andra kryptovalutor också, är det viktigt att tänka på att den är extremt volatil. Kursen gå upp och ned på ett helt annat sätt än när det fäller andra valutor. Kursen påverkas av många olika saker, inte minst av när makthavare och banker på olika sätt uttrycker sin skepsis mot valutan. Flera banker har stoppat Bitcoin-köp med deras kreditkort, skriver Computer Sweden. Dit hör Lloyds bank, JP Morgan Chase och Citigroup. Det går dock fortfarande att köpa kryptovalutor med bankkortens debet-funktion.

På Stockholmsbörsen har handeln med Bitcoin-certifikat ökat med 3000 procent på ett år, skriver DI Digital. Det är dock inte den valuta som har ökat mest i detta hänseende. Allra populärast är handel med certifikat kopplade till en annan kryptovaluta, ether. I januari 2018 var omsättningen för handeln med ether-certifikat 316 miljoner kronor per dag, mot 207 miljoner kronor per dag för bitcoin-certifikat. Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, säger till DI att han inte vet varför ether blivit så populär, men han misstänker att det till stor del handlar om spekulation. Själv rekommenderar han inte handel i certifikat, utan tycker att det är bättre att köpa bitcoins eller annan kryptovaluta direkt.

Ytterligare en fördel med att köpa valutan direkt är att den då kan användas som betalningsmedel, exempelvis på Brisbanes flygplats.