Känner du att du vill komma bort från allt under din semester? Och med ”allt”, menar du verkligen allt då? I så fall rekommenderas en vistelse på någon av följande hotell eller resorts, men det gäller att man har pengar på kontot.

I vårt hektiska samhälle kan det kännas som att lugn och ro är den ultimata lyxen. Det finns flera entreprenörer som tagit fasta på det, och startat hotell eller resorts som med sitt avskilda läge, gärna i ”otämjd” natur, erbjuder möjlighet att helt koppla bort omvärlden. Det betyder dock inte att man bor i en lerhydda – det är ändå anläggningar i lyxklassen det handlar om, i många fall.

Ilulissat på GrönlandHotel Arctic, Ilulissat

Hotel Arctic låter kanske inte så spännande, det skulle kunna vara ett trist konferenshotell i Gällivare. Men detta hotell ligger på en helt annan plats, nämligen i Ilulissat på västra Grönland. Samhället med ungefär 4500 invånare är den tredje största tätorten på Grönland, så helt isolerad är man inte. Det är dock inte för att uppleva civilisationen som människor kommer hit.

Hotel Arctic är beläget vid Ilulissatfjorden, som är världsarvsklassad av FN-organet Unesco. Nere vid fjorden har man byggt igloor i metall, där man kan övernatta. Inredningen i igloorna är inte speciellt lyxig, utan påminner om ett vanligt hotellrum. Men det är inte vad som finns i igloon som är USP:en, utan naturen utanför.

Hotel Arctic, som ligger 20 mil norr om polcirkeln, är världens nordligast belägna fyrstjärniga hotell. Det märks inte minst i restaurangen, som fokuserar på lokala råvaror och grönländska specialiteter.

Dunton Hot Springs, Colorado

Den amerikanska delstaten Colorado förknippas kanske framför allt med berg, men består till stor del också av skog. Dunton Hot Springs är en resort belägen i en dal mellan skogklädda berg. Ursprungligen var detta ett samhälle befolkat av guldgrävare, som sedan övergavs och blev en spökstad. Marken köptes senare upp av en tysk investerare, som renoverade husen och skapade dagens resort. Att övernatta här kostar från 4500 kronor per natt, och då är det all inclusive som gäller. Man bör dock vara beredd på att det kan kosta en del att ta sig till Dunton också.

Palacio de Sal

Många svenskar är stolta över ishotellet i Jukkasjärvi, men i Bolivia har man ett hotell byggt av salt. Palacio de Sal – Saltpalatset – ligger i Salar de Uyuni, världens största saltöken, i södra Bolivia. Hotellet är till stor del byggt av salt, och i restaurangen serveras bl.a. saltinbakad kyckling.

I jämförelse med de andra hotell på den här listan är det inte särskilt dyrt att bo på Palacio de Sal: det kostar ungefär 1200 kronor per natt. Detta har gjort hotellet populärt bland amatörastronomer. Eftersom en saltöken är en ogästvänlig plats är det ont om bebyggelse i närheten. Det gör att det inte finns några ljusföroreningar, och man kan därför se stjärnhimlen mycket klarare än på de flesta andra platser. Att hotellet är beläget på 3500 meters höjd bidrar också.

Fler platser att besöka för den som vill komma långt bort och koppla av finns i den här artikeln.