Att resa med samvete, skriver vi om idag, samt om vackra landskap, Galapagos och storslagna vidder.

 

Berg sjö NorgeI Vagabond kan vi läsa om hur Patagonien, delat i Chile och Argentina en av de platser i hela världen som är de vackraste att besöka. Med turkosa sjöar, storslagna vidder och stäpper samt snöklädda toppar att blicka mot i det tropiska klimatet. Det är vidare ett glesbefolkat område beläget på Sydamerikas sydspets, och har rankats som ett av världens hetaste resmål i New York Times dessutom. Detta är perfekt för den som tycker om att vandra i dramatiska landskap och uppleva naturen på riktigt nära håll.

 

Ett sådan, storslagen och naturfrämjande plats, är även de öar utanför Peru som är världskända för sitt rika och i stort sett orörda naturliv. För att boka galapagos resa kan man se när det är bäst att besöka öarna, samt hur man smidigast och billigast tar sig ut till dessa. För visst skulle det vara spännande att få gå i Darwins fotspår?

 

Ta hand om regnskogen och haven

 

Men det som är viktigt att tänka på när man reser till känsliga områden runt om i världen är att inte påverka miljön alltför mycket. Några som kanske inte bryr sig jättemycket om just ekosystemen i Sydamerika är, enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet, Stora Enso. Det är vidare så att de senaste åren har varit toppår för pappersmasseföretag i detta varma klimat, med billig arbetskraft och tillgång till mark. Men skövling av regnskog har sina effekter, på naturen givetvis med sitt känsliga djur- och naturliv, men även på människorna som bor i dessa områden, som kanske är fattiga och inte har så mycket inflytande på exempelvis politikerna i städerna. I Brasilien är det stora protester från jordlösa som i stället för stora plantage med eukalyptus kräver bosättningar, rent vatten och tillgång till mat. Rätt så rimligt, med andra ord. Mer om detta kan man med fördel läsa just i en artikel i Svenska Dagbladet